het gebied w350

De Amstel (Aeme-stelle; oud-Nederlands voor waterachtig gebied). Het gebied er omheen wordt aangeduid met de naam Amstelland.

De metropool Amsterdam staat in de top 10 van populairste toeristische bestemmingen van Europa. Naast de vele hoogtepunten die Amsterdam als stad te bieden heeft, ligt er voor de toerist een schat aan mogelijkheden in de nabije omgeving van Amsterdam. Dankzij het project Amsterdam bezoeken, Holland zien trekken steeds meer bezoekers ook de omgeving van de stad in. Populaire bestemmingen zijn de overbekende Zaanse Schans, Volendam en de Bollenstreek. Allemaal prachtige gebieden. Echter, op steenworp afstand van Amsterdam centrum ligt nog een typisch Nederlands gebied met een uniek karakter.

Het landschap van Amstelland omvat polders, molens en de bijzondere Amstel rivier die een essentiële rol speelde in de ontwikkeling van Amsterdam. Daarnaast is er op cultuurhistorisch gebied van alles te ontdekken. Langs de Amstel bevinden zich 17de eeuwse buitenhuizen en in het hart van het gebied bevindt zich het historische Ouderkerk aan de Amstel.

Vanuit Amsterdam centrum is het gebied binnen een kwartier te bereiken, waarmee Amstelland voor een toerist het dichtstbijzijnde toevluchtsoort is voor een bezoek aan ‘het echte’ Nederland. De Amstel is de levensader van waaruit Amsterdam is ontstaan en is uitgegroeid tot de wereldstad die het nu is. De reis langs de Amstel beschrijft dit verhaal en neemt bezoekers mee op een reis langs natuur, cultuur en historie. Het label Amsterdam bezoeken, Holland zien is het gebied Amstelland daarmee op het lijf geschreven. Een groot voordeel van het gebied is dat bezoekers het gebied zelfstandig kunnen ontdekken. Een fiets of boottocht waarmee het gebied bereikt kan worden draagt daarmee direct bij aan de beleving van het gebied.

Loop van de rivier

De Amstel begon oorspronkelijk bij de samenvloeiing van de Drecht en de Kromme Mijdrecht in de buurt van Uithoorn. Door kanalisatie en aanleg van het Amstel-Drechtkanaal is het gedeelte tussen Uithoorn en Ouderkerk aan de Amstel onderdeel van dit kanaal geworden. Het kanaal begint bij de samenkomst van de Drecht en het Aarkanaal bij Nieuwveen en loopt via Uithoorn naar Ouderkerk waar de Bullewijk er in uitmondt. Naast de Bullewijk stroomt het riviertje de Waver in de Amstel aan de West kant van de Rondehoep. Vanaf de samenkomst met de Bullewijk tot in Amsterdam heet de rivier de Amstel. Waar de Amstel oorspronkelijk uitmondde in het IJ houdt tegenwoordig op ter hoogte van het Muntplein in Amsterdam, al stroomt het water via duikers nog altijd het IJ in.

Over Amstelgoed

Onder de rook van Amsterdam ligt een prachtige groene long puur Hollands natuurlandschap. Amstelgoed laat je zien wat het gebied te bieden heeft en nodigt je uit voor een bezoek!

Volg ons op

Facebook Instagram