Fort Bij Abcoude

Molenweg 19B, Abcoude, 1391 CH

Gegevens

Fort bij Abcoude is het oudste landfort van de Stelling van Amsterdam en het enige Stellingfort van baksteen.

Fort bij Abcoude is het oudste landfort van de Stelling van Amsterdam en het enige Stellingfort van baksteen. Natuurmonumenten zorgt ervoor dat dit cultuurhistorisch erfgoed behouden blijft. Het fort is regelmatig geopend, ook op Open Monumentendagen en tijdens publieksdagen. Je vindt hier het hoofdgebouw met kruitmagazijn, waterkelder en slaapvertrekken. De buitenmuren zijn wel 1,8 meter dik!. Vanaf het uitzichtpunt op het oostelijke ‘Oreillon’ zie je Fort Nigtevecht liggen. Vroeger kon men vanaf dit punt met het kanon in oostelijke richting schieten.

Het fort is gebouwd tussen 1884 en 1887. De gebouwen zijn gemaakt van bakstenen en brikkenbeton, als een van de laatste in zijn soort. Al kort na de Eerste Wereldoorlog deed het fort geen dienst meer. Door de uitvinding van de brisantgranaat was het niet langer bomveilig. In 2006 is het fort overgedragen aan Natuurmonumenten. Het fort is nu volledig gerestaureerd en wordt herontwikkeld.

Locatie

Kaart Routebeschrijving
Kaart Routebeschrijving
Molenweg 19B, Abcoude, 1391 CH
info@fortabcoude.nl

Over Amstelgoed

Onder de rook van Amsterdam ligt een prachtige groene long puur Hollands natuurlandschap. Amstelgoed laat je zien wat het gebied te bieden heeft en nodigt je uit voor een bezoek!

Volg ons op

Facebook Instagram